Főoldal arrow Klíma Cikkek arrow Az inverteres klímáról általában...
Az inverteres klímáról általában...

 Samsung klíma katalógus               

Sokféle magyarázattal és még több igaz – hamis állítással találkozhattunk már az inverterrel, az inverteres klíma berendezésekkel kapcsolatban.
Mielőtt újabb szemléltető leírásba kezdek, vegyünk néhány érdekesebb háttér információt.

Mit jelent a 3.5kW-os inverteres klíma berendezés?
A megadott 3.5kW (vagy akár 2.6-os, vagy 5.3kW-os, ahogy ezt a beosztást a hagyományos on/off készülékeknél megszoktuk) itt Inverteres klímaa készülék névleges teljesítményét jelzi.

Tehát a 3.5kW-os névleges teljesítménnyel rendelkező készülékről már a saját, részletes műszaki specifikációja nélkül is tudjuk, hogy a teljesítmény megközelítőleg 1 és 4 kW között van. A készülék saját magát szabályozza, így mindig a legoptimálisabb  teljesítményre áll be.


Természetesen a tizedes pontosságú adatokat csak a műszaki leírásból tudjuk meg.

Ahogy a működési intervallumot is. Azaz azokat a külső hőmérsékleti értékeket, amin belül a készülék hűtési és fűtési feladatait képes ellátni. Inverteres készülékeknél a hűtés minimuma általában - 10 és - 15°C körül van - vannak persze speciális készülékek, téli működésre optimalizálva, ezek akár -20°C-ban is képesek működni, bár hazánkban kevésbé elterjedtek, mivel nem jellemző, hogy ennyire szélsőséges időjárási viszonyok legyenek. A működési intervallum maximuma hűtésnél +40°C fölötti.

A fűtési minimum kicsit még a hűtési minimumnál is alacsonyabb, pl., ahol -10°C a hűtés minimuma, ott általában -15°C a megadott fűtési határ. A fűtési intervallum felső értéke ritkán haladja meg a+24°C –ot.

További inverteres sajátosság még az alacsony zajszint. Valamint a döntési procedúrában is fontos összehasonlítási szempont lehet, két egyforma paraméterekkel rendelkező gép esetében.
A műszaki leírásban feltüntetett zajszint adatok általában 1 méter távolságból, optimális külső -, belső hőmérséklet és páratartalom, valamint alacsony fordulatszám mellett lettek rögzítve.

Az egészséges ember hallásküszöbe 0 dB(A) – decibel - , ez egy szúnyog repkedésének a hangja 3 méter távolságból. Több összehasonlító táblázat létezik, amely lépcsőzetesen jeleníti meg tízesével, majd ötvenesével a decibel értékeket, melléírva, hogy ez az érték minek felel meg. Pl. : 40dB (A) a lakóterület éjjel, vagy 60 dB(A) egy vendéglő belülről, azonban ezek nem mérvadó értékek, hiszen egy búgó hang és egy éles, sípoló hang, ha ugyanazzal a 20 decibellel szól is, teljesen más érzetet kelt az emberekben.

Ma már a klímaberendezések beltéri egységei elérhetik a 20 dB(A)-s minimum határt, de vannak még olyan gépek, amelyek 35-40 dB(A) körüli zajszinttel rendelkeznek.
Természetesen egy inverteres készüléknél a megadott 20 dB(A) nem folyamatosan biztosított, hiszen, ahogy növeli a gép a teljesítményét, vagy akár mi növeljük a ventilátor fordulatszámot, a hang is  erősödik. Igazán halk csak akkor lesz, amikor már csak a szinten tartó hűtés / fűtés történik.

Az, hogy egy készülék mennyire lesz hallható, függ attól is, hogy milyen környezetbe kerül.
Elképzelhető, hogy egy pesti, körúti lakásban a 35 dB(A) zajszinttel működő készülék kevésbé lesz zavaró,mint a 25 dB(A) -es készülék az erdő mellett álló faházban.

Összegezve: érdemes odafigyelni a zajszintre, hogy, ha lehet inkább alacsony, vagy közepes zajszinttel hirdetett készülékeket válasszunk, mert előfordulhat, hogy ezekkel sem fogjuk soha elérni a leírásban megadott értékeket.

Az  inverteres működésről…

Sokféle leírást olvashatunk az inverteres klímákról, de egy biztos, a sűrűn emlegetett 50-60 % os fogyasztási különbség nem fedi a valóságot.

Az inverteres készülékeknek nem a gazdaságossága kézzel fogható, inkább a komfortérzet, amit nyújt. Azzal, hogy folyamatosan működik, nem kell hideg levegővel dolgoznia, nem érzünk hőingadozást, és mivel egy idő után már csak szinten tart, a hangja se lesz zavaró.

A két működési elv fogyasztása közötti különbség nem egetverő, de ha folyamatos működésre tervezzük a készüléket, mindenképpen ajánlott az invertereset választani, mert hűtendő helység folyamatos szinten tartása kevesebb befektetett energiát igényel, mint a hirtelen hűtés.

Az inverteres klímákat intelligens klímának is nevezik, mivel induláskor alacsony fordulatszámon kezd dolgozni, hogy felmérje a helység hőterhelését, azaz, hogy egy egységnyi idő alatt mennyit hűl a szoba, majd ehhez képest növeli, vagy csökkenti a teljesítményét.

A rossz méretezés (rossz teljesítmény kiválasztása) azt eredményezheti, hogy inverteres klímánk gyakorlatilag egy on/off klímaként működve folyamatosan maximális, vagy akörüli teljesítményen fog forogni.

Ha helységünk hűtőteljesítmény igénye éppen határon van, a kisebb, illetve nagyobb teljesítményű készülékek mellett a következőképpen döntsünk:

- Ha fix fordulatszámos készüléket veszünk, elegendő a kisebb teljesítmény, mert tudjuk huzamosabb ideig működtetni, így biztosítani fogja a tér hűtését.

- Ha inverteres készülékben gondolkodunk, válasszuk a nagyobb teljesítményűt, mert a kisebb mellett döntve, pont az inverteres fordulatszám szabályzás adta előnyöktől fosztjuk meg magunkat, mert a készülékünk mindig magas fordulatszámon fog működni. Valamint rövidítjük az élettartamát is, mert nem folyamatos „túlpörgetésre” van tervezve.