Hívjon a 06-30-299-1919 számon.

Kedvezményt szeretne? Kérjen ajánlatot most! info@webklima.hu

Mennyit fogyaszt egy klíma?

Nem kell megijedni! A klímaberendezések hűtőteljesítménye és fűtőteljesítménye nem egyenlő az általa fogyasztott elektromos áram fogyasztásával még akkor sem ha mindkettő mértékegysége kW. Egy 3,5 kW-os hűtőteljesítményű átlagos inverteres klíma elektromos fogyasztása hűtés üzemben 1000-1100 W/h, ami kevesebb, mint egy hajszárító fogyasztása. A gyártók minden esetben megadják a berendezés hatékonyságát jelző értékeket (EER, SEER, COP, SCOP).

Egy gyors számítás: Egy 3,5-kW hűtőteljesítményű átlagos hatékonyságú invereteres klíma fogyasztása 1,1 kW óránként (1 kW elektromos áram kb. bruttó 40 Ft), mely forintban kifejezve kb. 44 Ft óránként. Ez a teljesítmény szélsőségesen magas külső hőmérséklet esetén, normál hőszigetelést feltételezve képes egy 45 m2-es helyiség lehűtésére, ha nincsenek benne egyéb hőforrások. A napi fogyasztás kiszámolásához természetesen nem 24-el kell ezt a számot szoroznunk, hiszen a nap folyamán csak rövid ideig kell ilyen nagy terheléssel üzemelnie klímaberendezésünknek és az egy havi fogyasztás kiszámításához sem kell a 31-es szorzót használni, mert nem minden nyári napon van kánikula.

Mennyit fogyaszt egy klímaAz alábbi tényezőktől függ a klíma fogyasztás:

  • inverteres vagy nem inverteres a klíma berendezés
  • milyenek a berendezés hatékonyságát kifejező EER, SEER, COP, SCOP értékek
  • klíma berendezés tisztasága, karbantartottsága
  • megfelelő méretezés
  • a környezeti és a belső hőmérséklet különbségétől
  • a hőszigeteléstől
  • az egyéb hő termelő eszközöktől (számítógép, hűtőszekrény, fényforrások, emberek száma, stb…)


Ha a berendezést nem rendeltetésszerűen használjuk, feleslegesen ki – bekapcsolgatjuk, akkor nagymértékben megnőhet a klíma készülék fogyasztása!!!


«Vissza